Laat zonnebaden je niet bezuren

By juli 13, 2019Monica van Ee

Lasers, operaties of injectables zijn moderne geaccepteerde behandelingen tegen veroudering. De trend om steeds actievere zuren te gebruiken in de strijd tegen veroudering inmiddels ook.

Naast rimpelloos willen we ook een stralende huid. Veel professionals bieden behandelingen aan om gecontroleerd de huid met zuren te behandelen om die te ontdoen van de dode huidcellen en de onderliggende huidlaag te activeren. De werking van bijvoorbeeld het vitamine A-zuur werd ooit bij toeval ontdekt door een dermatoloog die in de jaren tachtig in een onderzoek gebruik maakte van vitamine A zuur bij acne. Hij ontdekte dat de huid er beter ging uitzien; naast minder acne verdwenen fijne rimpeltjes en pigmentvlekken ook als sneeuw voor de zon.

Verkeerd gebruik kan echter problemen veroorzaken. Het verdunnen van de bovenste huidlaag is vrij direct, maar voordat je blijvend resultaat gaat zien, ben je vijf maanden verder. Met alle gevolgen van dien zoals huidirritaties en fotochemische instabiliteit. Vitamine A (ofwel retinol) werkt diepgaand, en kan alleen door gediplomeerde artsen voorgeschreven worden vanwege de intensieve werking en vele mogelijke bijwerkingen.

Om ingrediënten c.q. zuren als deze ook in producten voor veilig thuisgebruik te produceren is een grote uitdaging, maar het is inmiddels gelukt om de actieve delen van het zuur te isoleren: de retinoïden die als activator weken. Ze zorgen in combinatie met ondersteunende ingrediënten voor een aanzienlijke toename van een gezonde celaanmaak en stimuleren de aanmaak van huideigen proteïnen en glycanen in de huid met de krachtige werking van retinol zonder irritaties!

‘Men moet zich dus afvragen of er de discipline is om altijd (en echt altijd!) een hoge zonbescherming te dragen’

Het nadeel van verkeerd of overmatig gebruik van producten die voorkomen dat de huid haar dode huidcellen vasthoudt, is dat de huid zo dun wordt dat een spf berekend op een normale huiddikte niet afdoende is. Indien men actieve producten gebruikt, dien je ook de spf te verhogen en moet er regelmatig (minstens iedere twee uur) bijgesmeerd worden. Men moet zich dus afvragen of er de discipline is om altijd (en echt altijd!) een hoge zonbescherming te dragen. We weten allemaal uit ervaring dat even lekker in de zon zitten voor iedereen een weldaad is. Er zullen altijd onbewaakte momenten ontstaan.

Buiten de kosten en het niet inzichtelijk hebben wat het voor de huid betekent op lange termijn, maakt een overwogen advies essentieel. Een goede beschermingsfactor (spf) en bewustwording zijn de juiste combinatie. Het lichaam geeft namelijk aan wat ‘heerlijk’ is, maar ook wanneer het genoeg is. Een product adviseren met zonbescherming is niet zo moeilijk, daar staan de schappen vol mee. Een goede crème, afgestemd op de huid en productgebruiksgeschiedenis, is nog niet zo makkelijk. De uitspraak ‘je ziet er gezond uit’ geeft aan dat de mens de voordelen van de zon begrijpt, maar de nadelen niet altijd serieus neemt!

Het beste advies blijft: luister goed naar je lichaam, deze geeft vanzelf aan wanneer het genoeg is. Níet de verbranding die je de volgende dag pas voelt, want dan is het kwaad al geschied. Ik bedoel het moment dat je in de volle zon gaat zitten, licht gaat zweten en je voelt dat je eigenlijk de schaduw in wilt. Als we heel eerlijk zijn, voelen we dit echt wel, maar negeren we onze beste raadgever: ons ge’zon’d verstand!

Leave a Reply