Het is bijna Valentijnsdag en over het ontstaan ervan zijn er verschillende versies. Mijn favoriete versie is die van Sint Valentijn, een Romeinse priester die werd veroordeeld omdat hij in het geheim huwelijken voltrok. De keizer verbood huwelijken omdat getrouwde mannen slechte soldaten zouden zijn. Valentijn werd gemarteld omdat hij weigerde zijn christendom en overtuigingen op te geven. Hij werd geëxecuteerd op 14 februari 269 na Christus. Volgens de legende heeft Valentijn een afscheidsbriefje achtergelaten voor de dochter van een medegevangene, die zijn vriend was geworden. Hij ondertekende het briefje met ‘van jouw Valentijn‘. Hier komt dan ook de traditie vandaan om kaarten te ondertekenen met ‘jouw Valentijn‘. Pas eeuwen later is deze dag uitgeroepen tot Valentijnsdag.
De intentie van een “anonieme” liefdesverklaring is door de jaren heen verandert in een bijna verplichte liefdesverklaring. Hier zorgt onze consumerende honger wel voor, want vandaag de dag worden er niet alleen kaarten verstuurd maar we geven cadeaus. Vaak in combinatie met een romantisch diner of men gaat naar speciale feesten of gala’s om Valentijnsdag te vieren. Als je als partner serieus genomen wilt worden dan zijn er drie dagen die je absoluut niet mag vergeten. De verjaardag van je partner, samenzijn dag (trouwdag etc.) en Valentijnsdag. We hebben het dus over een materiële vorm van liefde als we praten over Valentijn. Er is natuurlijk ook de band tussen ouder en kind, mens en huisdier, mens en familie en vrienden die (als het goed is op een knuffel na) voornamelijk geestelijk is. Deze vorm van liefde krijgt op Valentijn geen aandacht. Hier bestaan andere commerciële feestdagen voor.
Liefde is… niet te doen zonder de huid!
De huid is naast je grootste orgaan ook je grootste zintuig. Talrijke bevindingen worden in je huid waargenomen. Temperatuur, prikkels, pijn, smaak of liefdevolle aanrakingen worden gebruikt als informatie die door verschillende receptoren geëvalueerd en beantwoord worden. De bekendste ‘liefdesdrug’ die je bij prikkeling aanmaakt is phenylethylamine (PEA). Het effect hiervan lijkt ook op amfetamine: je kunt de hele wereld aan en nachtenlang doorhalen met je liefde. PEA zorgt er bovendien voor dat noradrenaline en dopamine vrijkomen. Dopamine is een neurotransmitter dat signalen afgeeft aan je zenuwcellen. Het speelt een grote rol bij je ervaring van genot en blijdschap, want zonder dopamine word je depressief. Als je je liefde ziet of aanraakt, krijgen je hersenen telkens een shotje dopamine. Daarvan krijg je dat verliefde, zwevende gevoel. Een belangrijk gevolg is dat je huid lokstoffen, zogenaamde feromonen, seksuele prikkels uitstraalt en de cirkel is rond. De in totaal circa twee vierkante meter huidoppervlak die ons omhult is bovendien een erogene zone. Dit fascinerende orgaan is ook nog eens compleet zichtbaar. Voor een goede lijfelijke vorm van liefde is het goed zorgen voor je huid dus essentieel.
Houd deze Valentijn van je huid!
Bezoek eens geheel vrijblijvend een huidcoach. De doelstelling van een huidcoach is om je bewust te maken van je huid, zal deze analyseren en haar werkwijze kenmerkt zich door een persoonlijke manier waarbij jij als mens helemaal centraal staat. Je wordt met empathie door de huidcoach behandeld. Producten worden speciaal op je huid afgestemd, want iedere huid is uniek! Het thuis doorzetten van de verzorging is ter ondersteuning van de behandeling en een essentieel onderdeel om je huid te verbeteren. De huidcoach begeleidt, maar zelf zal je de verantwoordelijkheid voor de dagelijkse verzorging van je huid moeten nemen. Dus ga op Valentijnsmorgen voor de spiegel staan en zeg: Ik hou van jou, huid! En blijf deze liefde koesteren, iedere dag!