Huidverjonging en anti aging, hoe dan?!

By september 18, 2020Huidcoach Amber
hannah_Huidcoach Amber_anti Aging_huidverjonging

Huidverjonging en anti aging, hoe dan?!

Twee van de meest lelijke woorden aller tijden vind ik anti aging en huidverjonging. Hoezo anti oud worden? Ik wil heel oud worden en mijn huid kán ik niet verjongen! ik ben 33 en mijn huid is dat ook. Ik kan er toch niet voor zorgen dat mijn huid ineens weer 25 is? Wat ik wel kan doen, is ervoor zorgen dat mijn huid op een mooie manier ouder wordt. Dat is uiteindelijk wat we willen, toch? Een gezonde en stralende huid die past bij onze leeftijd.

Welke moet ik kiezen?

Om huidveroudering te vertragen zijn er verschillende ingrediënten te vinden in cosmeticaproducten die je hierbij kunnen helpen. Een aantal van deze ingrediënten zal ik de komende tijd gaan belichten. Houd wel altijd in je achterhoofd dat één enkel ingrediënt wel een mooie werking kan hebben op de huid, maar dat dit helaas niet zegt dat het product waar het in zit dit ook werkelijk doet. Het is de gehele combinatie van alle ingrediënten bij elkaar die uiteindelijk de werking van het product op je huid bepalen. Vaak wordt er gezegd “kijk op de verpakking waar het ingrediënt staat, want staat het achteraan in de ingrediëntenlijst dan doet het niets!”. Ook dat is lang niet altijd waar. Er zijn ingrediënten die elkaars werking kunnen versterken. Die hoeven er maar in lage percentages in te zitten om toch een zeer krachtige werking te hebben. Zo zie je maar; makkelijk is het niet en laat je vooral niet gek maken. Check hiervoor mijn vorige blog.

Vitamine A

Eén van de meest bewezen effectieve ingrediënten in cosmetica is vitamine A. Het heeft een zeer brede werking. Zo kan het de huidstructuur gladder maken, waardoor fijne lijntjes minder zichtbaar worden. Het stimuleert de celvernieuwing, de aanmaak van collageen en elastine en het vermindert verstoppingen van de poriën. Zowel een onzuivere huid, een rijpere huid, een huid met rosacea als een grove, doffe huid hebben baat bij vitamine A. Maar…

Huidbeschadiging of resultaat?

De meest heftige vorm van vitamine A is vitamine A zuur (tretinoïne), wat alleen op doktersrecept verkrijgbaar is. Niet zo gek ook, want het is een behoorlijk pittig ingrediënt voor je huid. Een op recept verkregen vitamine A zuur crème kan de structuur van je huid gladder maken en onzuiverheden kunnen misschien als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar helaas heeft het meer na- dan voordelen. Zo ontstaan er vaak flinke huidirritaties, roodheid en schilfers. Ook wordt je huid gevoeliger voor UV met als gevolg een snel verbrande huid of zelfs pigmentvlekken. In cosmetica wordt er gebruik gemaakt van mildere en zeer effectieve varianten van Retinol zoals Granactive Retinoid. Het voordeel van deze ingrediënten is dat ze velen malen minder irriterend zijn voor de huid, maar wel de positieve werking van vitamine A hebben.

Leave a Reply