Hardn(vl)ekkig pigment

By april 13, 2021Huidverbetering
banner Pigmentvlekker_hannah huidcoach

Pigment vind ik één van de lastigste huidproblemen om te behandelen. Garanties kun je eigenlijk niet geven en in veel gevallen blijkt dat wanneer het pigment verminderd of zelfs weg is, dat na de volgende vakantie er toch weer pigment terug komt. Wij zeggen dan ook vaak: “pigmentvlekken, die heb je levenslang”.  Dat wil niet zeggen dat ze niet verbeterd kunnen worden, maar je moet je leven lang opletten in de zon.

Pigmentvlekken, die heb je levenslang

De mate van verbetering die je kunt krijgen hangt er onder andere van af of het pigment oppervlakkig ligt of diep zit. Dat is moeilijk te bepalen, maar je kan er de stretchtest op los laten. Trek een paar handschoenen aan, waardoor je goed grip hebt en zorg dat de huid droog is. Dan ga je de huid oprekken en probeer je te bepalen of de pigmentatie daarmee wat lichter van kleur lijkt te worden. Zo ja? Dan ligt het waarschijnlijk vrij oppervlakkig. Zo niet? Dan ligt het ook dermaal. Deze test is niet geheel waterdicht, al levert het je in de meeste gevallen wel wat meer informatie op. Helaas zien we het dieper gelegen pigment vaker.

Terug van weggeweest

Ook de ontstaanswijze van het pigment is van invloed.  Kom je terug van vakantie met ineens zo’n bruine bovenlip? Daar kunnen we wel wat mee. Heb je pigmentvlekken na wondjes, pukkeltjes of andere oppervlakkige huidbeschadigingen (de zogenoemde post- inflammatoire hyperpigmentatie)? Daar kunnen we ook wel wat mee. Wel is het noodzakelijk dat de pukkeltjes of het eczeem wat het pigment veroorzaakt onder controle is, anders is het vechten tegen de bierkaai. Melasma (zwangerschapsmasker) wordt al een stuk ingewikkelder. Hiermee spelen ook hormonen mee en dat maakt het lastig onder controle te krijgen. Lentigo solaris (ouderdomsvlekken) worden meestal met laser of IPL aangepakt. Als hier het pigment oppervlakkig ligt, kan ook coagulatie een goede oplossing bieden.

Het werkt prima!

Juist omdat pigment lastig onder controle te krijgen is, blijven de keren je bijstaan dat het onverwachts heel goed ging. Eén van onze huidcoaches had al jarenlang een hele grote ronde lentigo op haar wang zitten. Niet een hele donkere, maar vooral heel groot. Op een dag was ze op training en merkt ik op dat ineens de helft van de vlek verdwenen was. Alsof die ene helft eraf geschraapt was. Ik vroeg natuurlijk wat ze gedaan had en ze vertelde dat ze ons toentertijd nieuwe product Opulence Serum gebruikt had. Dat was het enige wat nieuw was in haar huidroutine. Nu bevat het Opulence Serum 20% vitamine C en onder andere Wonderlight; een ingrediënt afkomstig uit hop wat pigment vermindert. Echter op een lentigo had ik zo’n effect niet verwacht. Weer later was haar pigmentvlek helemaal verdwenen. Nu had ze de Oxys Genes erop losgelaten. Ja, deze crème geeft een flinke zuurstofboost aan de huid en activeert daardoor de doorbloeding. Alleen als je het me van tevoren had gevraagd, had ik niet gezegd dat je op die manier van je ouderdomsvlekken af kon komen. Maar in dit geval werkte het prima!

Geduld is een schone zaak

Ook zie je regelmatig dat pigmentvlekken afnemen als mensen bindweefselmassages ondergaan en producten gaan gebruiken. Vooral producten voor de doorbloeding doen het dan goed. Ik heb vanochtend nog een training gegeven aan een huidcoach . Zij had een model bij zich die ze al lang behandeld. Ze liet me zojuist foto’s zien waarop pigment zichtbaar was wat er nu niet meer zat. Dat was verdwenen na het starten met de producten en de bindweefselmassages.

Eén ding heb ik inmiddels wel geleerd aangaande hyperpigmentatie. Als je behandelingen start (in kuurverband eventueel) dan hoor je snel resultaat te zien. Binnen 4 of 5 behandelingen. Als er dan niets veranderd is, kun je beter stoppen met wat je aan het doen bent en het over een andere boeg gooien. Want doorgaan hoe je bent gestart, helpt niet.  Helpt het wel? Ga je door zolang je resultaat ziet, maar vooral de laatste beetjes kunnen heel hardnekkig zijn en dan is geduld is een schone zaak.

Meer blogs lezen? Klik hier!

Leave a Reply