Vitiligo kan op elke leeftijd ontstaan, maar bij de meeste patiënten ontstaat vitiligo voor hun 30ste levensjaar. Ongeveer 2% van de Nederlandse bevolking heeft vitiligo. Zo ook onze huidheld Sharita. Een buurvrouw wees haar op elfjarige leeftijd op haar witte vlekken. Ze zei: ‘Het gaat nooit meer weg, het wordt alleen maar erger’. Poeh, dat is wel even schrikken als iemand dat zonder enige aanleiding tegen je zegt.
Sharita ging samen met haar ouders naar de huisarts. Drie maanden later was dat ene kleine plekje waarmee het ooit begonnen is in haar zij, al uitgebreid naar meer vlekken over haar hele lichaam. Zij heeft verschillende therapieën geprobeerd; van bepaalde theeën, Chinese dokters, camouflagetherapie tot aan lichttherapie. Dit hielp wel deels, maar nam nog niet de onzekerheid hierover weg. Ze werd gepest en aangestaard. Sociaal contact was soms moeilijk. Nu is Sharita door de vlekken bijna helemaal blank, maar gelukkig heeft zij haar vitiligo omarmd en helemaal geaccepteerd. “Accepteer jezelf gewoon zoals je bent. Na moeilijke tijden komen ook weer leuke tijden, als je het maar gelooft!”.
Wat is vitiligo nou eigenlijk?
Vitiligo is een chronische huidaandoening waarbij het pigment plaatselijk uit de huid verdwijnt. De pigmentcellen gaan kapot en kunnen geen melanine meer aanmaken. Als gevolg van het verdwijnen van deze pigmentcellen ontstaan melkwitte vlekken in de huid. De randen van de vlekken zijn vaak iets donkerder dan de ‘normale’ huid. De vitiligo vlekken komen vaker voor in het gezicht (rond de ogen, neus en mond), op de handen en voeten, op drukplaatsen (zoals knieën en ellenbogen), in lichaamsplooien (zoals oksels), bij geslachtsorganen en op plaatsen waar bijvoorbeeld een wondje heeft gezeten. Als de vitiligovlekken op een behaarde plek zitten, zijn de haren ook wit.
De oorzaak van deze huidaandoening is een auto-immuunziekte, waarbij je lichaam als het ware je eigen pigmentcellen op eet. De vlekken kunnen een jeukend en of brandend gevoel geven. Helaas komt het vaker voor bij donkere huidtypes, waarbij het kleurverschil nog meer opvalt. Soms speelt stress een rol in het krijgen van (nieuwe) vlekken, of wordt het bepaald door een erfelijke factor.
Het is van groot belang om huidcontact met bepaalde chemische stoffen te vermijden. Dit kan een trigger zijn voor het ontstaan van nieuwe vlekken of uitbreiding van de grootte van vlekken die er al zijn. En wij zouden uiteraard het Huidfonds niet zijn als we jullie niet zouden wijzen op het belang van het beschermen van deze vlekken! Er zit namelijk geen pigment meer in dit gebied, hierdoor kan je huid zichzelf niet meer beschermen met het aanmaken van melanine. Dit vergroot de kans op verbranding en alle gevolgen van dien. Bescherm deze plekken dus goed met kleding en een goede zonbescherming van factor 30 of factor 50.