Psoriasis is een erfelijke aandoening die in de loop van het leven kan ontstaan. Psoriasis kan op elke leeftijd tot uiting komen, maar ontstaat bij de meeste mensen tussen 16 en 21 jaar of tussen de 57 en 60 jaar. Bij onze huidheld Chris werd de diagnose op zijn 32e gesteld. Het was een jarenlange zoektocht naar de balans tussen onderdrukkende medicatie en bijwerkingen hiervan, plus de balans in én met de eigen sociale omgeving. De aandoening heeft een grote impact. Chris heeft altijd een heel actief leven geleid, is onder andere voorzitter van het HPN (Huidpatiënten Nederland) en kijkt hierbij naar het verbeteren van kwaliteit van leven. “De aandoening heeft effect op iedereen in je omgeving. In bepaalde periodes kon je zelfs zien waar ik had gezeten, zoveel schilfers liet ik achter.” Zijn gezin is gewend aan dagelijks stofzuigen, maar ook aan de blikken van andere mensen. “Ik weet nog dat mijn dochter een keer heel rustig en nuchter tegen een kijkende vrouw zei: ‘Ja, stel je maar eens voor dat je het zelf zou hebben.”
Rode vlekken, witte schilfers
De schilferige, jeukende en soms pijnlijke rode plekken in de huid zijn opvallend en je komt er helaas niet zomaar vanaf. Bij mensen met psoriasis gaat de vernieuwing van huidcellen veel sneller dan bij anderen. Psoriasis is een veel voorkomende, chronische huidaandoening waarbij op de huid rode plekken met witte schilfers ontstaan. Deze plekken kunnen op het hele lichaam voorkomen, maar komen vooral voor op de ellenbogen, knieën, scheenbenen en onder het hoofdhaar. Soms jeuken de plekken of doen ze pijn. Een klein deel van de mensen met psoriasis krijgt ontstekingen in de gewrichten, voornamelijk in de handen en voeten (artritis psoriatica). Het woord psoriasis is afgeleid van het Griekse woord Psore, dat schub betekent. Psoriasis is niet besmettelijk.
Te snelle huidvernieuwing
De huid vernieuwt bij iedereen voortdurend; nieuwe cellen worden gemaakt en oude cellen worden afgestoten en schilferen af. Deze oude cellen zijn zo klein dat dit ongemerkt gaat. Na ongeveer 28 dagen is de huid vernieuwd. Bij mensen met psoriasis gaat het proces van huidvernieuwing veel sneller; de huid vernieuwt zich in 4 tot 5 dagen. Doordat dit te snel gaat, worden de nieuwe huidcellen niet goed gemaakt en gaan ze dood. Hierdoor ontstaat er een dikke laag van dode huidcellen. Deze huidcellen worden niet op tijd afgestoten. Het resultaat is een dikkere, geïrriteerde, rode, schilferige plek.
Oorzaak onbekend?
Wat de versnelde celdeling veroorzaakt is niet precies bekend, maar waarschijnlijk speelt het eigen immuunsysteem (de afweer tegen bacteriën en virussen) hierin een rol. Het lijkt erop dat er een foutje in het immuunsysteem zit, waardoor het immuunsysteem de eigen huidcellen aanvalt. Hierdoor raakt de psoriasisplek ook ontstoken. Factoren die ervoor zorgen dat psoriasis tot uiting komt of (tijdelijk) verergert zijn: wondjes, ontstekingen, bepaalde geneesmiddelen of stress.
Accepteren is loslaten
Je kunt je voorstellen dat een huidaandoening als deze je zelfverzekerdheid niet ten goede komt. Het zit vaak op plekken die iedereen ziet. Je voelt ze zitten, door het jeukende of branderige gevoel. Maar ook door de afkeurende blikken van andere mensen maakt het je bewust dat je er anders uitziet. Mensen geven je het gevoel dat je iets vies hebt, terwijl dit echt helemaal niet zo is! Accepteer je huidaandoening en voel je niet minder door. Door het te accepteren valt er een grote last van je af en voel je je weer lekker in je vel!
Wil je meer weten over psoriasis en over de behandeling hiervan? Klik dan hier!