Ode aan de huid

By april 4, 2018Huidfonds
ode aan de huid-huidfonds-huidlagen-huid-litteken

Oh jij mooie huid, wat bescherm jij mij toch goed. Waar kom jij eigenlijk vandaan? Als er een mensje gemaakt wordt, dan komt deze uit drie primaire kiemlagen, het ecto-, meso- en endoderm. De opperhuid en lederhuid ontstaat uit het ectoderm en mesoderm. Ehm, waaruit? Nou, er zijn dus drie verschillende huidlagen:

Huidlagen

Laag nummer 1: De opperhuid bestaat uit dode hoorncellen die vanuit de huidlaag eronder komen. Deze zullen meestal na 28 dagen verloren gaan. De huid schilfert af. Dit gaat de hele dag door en heb je niet in de gaten.

Laag nummer 2: De lederhuid is de laag die veelal uit bindweefstel bestaat. In deze huidlaag zitten bijvoorbeeld de bloedvaten, talg,- en zweetklieren.

Laag nummer 3: Het onderhuids bindweefsel bestaat vooral uit vet. Wat? Ja, vet. De huid heeft een belangrijke functie als vetopslag. Om ervoor te zorgen dat we lekker warm blijven en letterlijk tegen een stootje kunnen.

Functies van de huid

Onze indrukwekkende huid heeft meerdere functies. Onze huid beschermt tegen allerlei stoffen, bacteriën en invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld ultraviolet licht, wrijving). De pijn- en tastzintuigen in de huid zijn onmisbaar voor het contact met de buitenwereld. Maar de huid regelt ook de temperatuur van je lichaam en voorkomt uitdroging.

Ook wordt vitamine D in de huid aangemaakt. Deze vitamine is belangrijk voor je botopbouw. De huid zelf heeft ook vitamines nodig om z`n functie goed uit te oefenen. Een voorbeeld hiervan is vitamine E. Vitamine E krijgen we via voeding binnen en helpt de huid sneller te herstellen, nadat je bijvoorbeeld gevallen bent en een wond hebt.

Bij beschadiging aan de huid, is wondgenezing, in de vorm van littekenvorming, de laatste fase. Het lichaam heeft dan al op de beschadiging gereageerd met een ontstekingsreactie. Hierbij hebben witte bloedlichaampjes de eventueel aanwezige bacteriën en ziektekiemen opgeruimd. Vervolgens heeft de huid nieuw (bind)weefsel gevormd om de wond te sluiten. De samenstelling van dit nieuwe weefsel is meestal anders dan normaal. Het nieuwe weefsel beval meer collageenweefsel, waardoor het stugger is. Hoe meer de huid beschadigd is, hoe langer de genezing duurt en hoe groter de kans is op een zichtbaar litteken.

Littekens

Littekens zijn niet altijd te voorkomen. Hygiëne direct na de beschadiging en tijdens het herstel is erg belangrijk. Bij grotere wonden telt de manier van hechten, maar ook korstjes van de wond krabbelen vergroot de kans op lelijke littekens.

Er zijn behandelingen om bestaande littekens te corrigeren. Bijvoorbeeld crèmes en massages kunnen de pijn en functiebeperking verminderen of de aanblik verbeteren. Druktherapie, siliconenpleisters, injecties met corticosteroïden, bestraling of lasertherapie kunnen een verdikt litteken afvlakken. Een bestaand litteken zal echter niet meer geheel verdwijnen.

Het is dus belangrijk om goed voor je huid te zorgen, zowel om beschadigingen (waardoor littekens kunnen ontstaan) te voorkomen, als door gezonde en gevarieerde voeding zodat je de juiste vitamines binnen krijgt om je huid te helpen jezelf te beschermen. Zorg voor je huid, hou van je huid!