Gefermenteerde ingrediënten_Pro Active Mask_Overnight Cream

De laatste tijd horen we het steeds meer: gefermenteerde ingrediënten in je producten. Dat klinkt natuurlijk super fancy en back to the future, maar wat is dat eigenlijk? En wat is het nut ervan om dit te gebruiken in cosmetica?

Super fancy en back to the future

Het fermenteren van voedsel is een eeuwenoude techniek om bijvoorbeeld de kleur en/of geur te veranderen of conserveren. Zo zijn Koreanen al honderden jaren met dit principe vertrouwd. Ook in de keuken. Zij hebben bijvoorbeeld de overheerlijke Kimchi; een traditioneel gerecht met gefermenteerde kool. Fermenteren, oftewel het gisten van ingrediënten, is een proces waarbij koolhydraten en suikers omgezet worden naar enzymen en aminozuren. Bacteriën, schimmels en gisten zorgen voor het omzetten van stoffen, waardoor de werking verandert. Fermentatie is dus de chemische afbraak van een stof bij afwezigheid van zuurstof. Bijvoorbeeld in wijn worden de suikers die in de druivensap aanwezig zijn door gisten verandert in alcohol. Op diezelfde manier splitsen gisten actieve ingrediënten in cosmetica.

Een superfood voor de huid

In tegenstelling tot traditionele cosmetische ontwikkelingsprocessen, waarbij gebruik gemaakt wordt van hoge temperaturen om ingrediënten en actieve werkstoffen te mengen, worden gefermenteerde ingrediënten juist langzaam verwerkt in een proces. Dit kan wel weken duren. In die periode worden ingrediënten afgebroken en gemicroniseerd. De schadelijke en giftige bacteriën worden op natuurlijke wijze verwijderd. Door het fermentatieproces worden de ingrediënten afgebroken tot kleine moleculen. Daardoor zijn ze meer geconcentreerd, gemakkelijker te absorberen en kunnen diep in de huid doordringen. Gefermenteerde ingrediënten werken hierdoor als een superfood voor de huid.

Iets heel anders en nieuws

Omdat gefermenteerde ingrediënten niet verwarmd worden, heeft dit naast de voedingswaarden ook tal van andere voordelen voor de huid. Door het fermenteren veranderen simpele ingrediënten in iets heel anders en nieuws. Naast een geheel nieuwe werking ontstaan ook antioxidanten, peptiden en aminozuren. Het voordeel van fermenteren is dus dat je producten door deze toevoeging krachtiger en effectiever kunt maken. Het uiteindelijke ingrediënt en de werking hangt af van het soort micro-organismen en het ingrediënt waarin de fermentatie plaatsvindt. Het wordt uiteindelijk een nieuw ingrediënt dat op een natuurlijke manier houdbaar is en een intensere werking krijgt.

Weerbaar maken

In het Pro Active Mask en de Overnight Cream vind je gefermenteerd rogge. Dit wordt verkregen door de fermentatie van roggemeel. Hierbij is tijdens het fermentatieproces het micro-organisme Lactobacillus toegevoegd. Het uiteindelijke eindingrediënt werkt hierdoor als een probiotica voor de huid. Het heeft een aangetoond en bewezen effect als antischimmel en antimicrobiële werkstof. Dit maakt deze werkstof zeer geschikt voor de huid die last heeft van acne, rosacea en zelfs eczeem. Gefermenteerde rogge bevatten maar liefst 6 van de 8 essentiële aminozuren die van groot belang zijn voor de celstofwisseling van levende cellen in je huid en vormen een belangrijk bestanddeel van de natuurlijke vochthuishouding in je huid. Daarnaast zijn deze aminozuren de eerste verdediging tegen vrije radicalen. Ze bevatten tevens een aantal belangrijke vitamines, waaronder vitamine B3 en B5 om de huid te kalmeren en meer weerbaar te maken.

Benieuwd welke gefermenteerde producten het meest geschikt zijn voor jouw huid? Of heeft je huid juist de meer “traditionele” ingrediënten nodig? Laat je altijd adviseren door de huidcoach, want je wilt natuurlijk het beste voor je huid!

Meer weten over ingrediënten in cosmetica? Check:

Ingrediënten zaligmakend?
Huidverjonging en anti aging, hoe dan?!
Feiten en fabels

Leave a Reply